Viden, udvikling og samvær
Du får vist kurser fra hele Danmark.Vælg område
Vis underviser

Underviser

David Trads
Ledige pladser

Månedstræf

Ved spørgsmål ring til 21 13 01 02

Senior-Universitetet i Slagelse
- ny viden og livslang læring

Alle foredrag afholdes på onsdage kl. 10.00-12.00 på Slagelse Bibliotek. Stenstuegade 3, mødesalen
Prisen er incl kaffe og småkager

Du kan rekvirere udførligt program enten ved at se på www.aof-sydvest-sj.dk eller bestille det på kontoret på tlf. 2113 0102.


Månedstræf
Hold nr. 20000
Pris: kr. 770


6.september - Verden under Trump
- David Trads, journalist og forfatter

De, der troede, at Trump ville opføre sig 'normalt', når først han indtog Det Hvide Hus, tog fejl. Trump, den formentlig mærkeligste præsident, som Amerika nogensinde har haft, fortsætter med at ryste os. Der er noget bizart og uvirkeligt over ham. Han er modstander af det internationale samarbejde, som har gjort Vesten stærk. EU og NATO er under voldsomt pres. Han er til gengæld ubehageligt tæt på Putins Rusland - så tæt at hans eget Justitsministerium undersøger ham med henblik på en mulig rigsretssag. Trump er højrepopulismens frontfigur. En mand, der påstår, at han er den 'lille mands ven', selv om han åbenlyst er de allermest velhavendes bedste ven. En præsident, der sætter Vestens institutioner på spil. En politisk charlatan, som er farlig for klodens udvikling. En machofigur, der holder af tortur og afskyr fremmede.
David Trads, journalist og forfatter, som har boet og arbejdet i USA i mange år, giver i dette spændende, underholdende og sommetider skræmmende foredrag et solidt indblik i, hvad det er for en verden, der tegner sig under Trumps lederskab.

11. oktober - Klimaforandringer
- Sebastian H. Mernild, ph.d., dr.scient, professor i klimaforandringer og glaciologi

Siden 1880 er klodens gennemsnitstemperatur steget med cirka 1,1 grader celsius - det første årti i det nye årtusinde var i gennemsnit det varmeste i den henved 130-årige periode, hvor systematiske temperaturmålinger har fundet sted. I Grønland var det første årti i det nye årtusinde ligeledes det varmeste, men også det årti, hvor de fleste ekstreme varmetemperaturhændelser fandt sted. For nærværende stiger det globale havniveau i gennemsnit med omkring tre millimeter om året, hvilket dels skyldes stigende havtemperaturer, der får vandet til at udvide sig, dels bidraget fra smeltende gletschere og isskjolde. En oversigt over de igangværende glaciale forandringer og fremtidige vurderinger vil blive præsenteret, primært med fokus på det circumpolare arktiske område.

15. november - Dansk Vestindien - det tabte paradis
- Gunner Steenberg, historiker, cand. mag.

Foredraget belyser den europæiske baggrund for kong Christian den 5.s beslutning om, at Danmark skal med i koloniseringen af den ny verden. I København udtænkes den globale, økonomiske plan: tekstiler fra kolonien i Trankebar, geværer fra Hellebæk Geværfabrik og masser af brændevin sejles ad trekantruten til Guldkysten (i dag Ghana), byttes her til slaver, der sejles til kolonierne i Dansk Vestindien for at blive solgt der, mens skibene lastes med sukker, rom, tobak og mahognitræ, der sejles hjem til København med stor fortjeneste. Vi kommer ind på Danmarks deltagelse i den atlantiske slavehandel, der samlet overførte 12-15 mill. negre fra Afrika til Caribien og Amerika i tiden ca. 1600 - ca. 1850. Danmark overførte på danske slaveskibe ca. 100.000 slaver til Dansk Vestindien. Denne trafik belyses ud fra fregatten Fredensborgs sejlads på trekantruten 1767-68. Dette slaveskib og denne sejlads er den bedst dokumenterede i hele den danske slavehandels historie. De bevarede dokumenter som lister over mandskabet, over provianten, over bevæbningen og spisetaksterne for mandskab og slaver giver tilsammen et levende og rystende billede af livet ombord på et slaveskib, hvor frygten for slaveoprør altid lurede.
Foredraget belyser, hvordan Danmark erobrer og koloniserer de 3 øer i Caribien: St. Thomas 1672, St. Jan 1718 og St. Croix 1733 der købes af Frankrig. Startfasen er vanskelig: de første kolonister ikke Guds bedste børn og malariaen hærger. Hertil kom slaveoprøret på St. Jan 1733, det største i hele Caribiens historie. Hvilken skæbne fik slaverne ude på plantagerne? - Hvordan så planterne/de hvide plantageejere på slaverne? - Hvilke muligheder havde slaverne for at blive frie? Det korte svar - faktisk 4 muligheder:
1 lovlig, 2 ulovlige og 1 radikal. Det sidste slaveoprør skete i 1848. Generalguvernør Peter von Scholten greb ind og gav slaverne deres frihed den 3. juli og forhindrede herved oprøret i at eskalere til et blodbad.

10. januar 2018 - Fra sportsjournalist til trosprogram
- Rasmus Birkerod, journalist, studievært

Vært på TV ØST, Rasmus Birkerod, er egentlig sportsjournalist. Pludselig fik han en dag ideen til at lave et program om kirke, tro og eksistens. Det blev til det prisvindende program Præstens Lektie, der bliver sendt hver uge på TV ØST. Rasmus Birkerod fortæller om, hvordan han fik ideen, hvilke overvejelser han gør sig om de enkelte programmer - og hvordan han som sportsjournalist oplever at arbejde med præsterne.

7. februar 2018 - Hvordan kan EU bekæmpe den stigende ulighed?
- Peter Hummelgaard Thomsen, cand. jur. MF

Overalt i den vestlige verden er befolkningerne i oprør. I USA valgte man Trump. I Frankrig kom Le Pen tæt på præsidentposten.
Og i Storbritannien stemte et flertal landet ud af EU. En af de mange årsager til befolkningernes oprør mod det bestående er den
stigende ulighed og stigende utryghed. Er EU årsagen til det? Eller skal løsningerne på den vestlige verdens opbrud findes i at føre
en anden politik i EU? Alt det vil Socialdemokratiets folketingsmedlem og EU-ordfører Peter Hummelgaard forsøge at lægge op til debat.

7. marts 2018 - Dagbog fra Afghanistan
- Victor Greve, sognepræst, feltpræst ved GHR

Ud fra billeder og mange stærke oplevelser, vil Victor Greve fortælle om livet i en krigszone og hans erfaringer som feltpræst for de danske styrker i Afghanistan. Han vil særligt lægge vægt på den etiske udfordring, der ligger i at være nonkombattant (en person, der er knyttet til hæren, men ikke tager aktivt del i kampen) i en krigszone.

25. april 2018 - Italienerne på Hofteatret
- Lilo Sørensen, cand.mag. i musik- og teatervidenskab

Fra 1841 til 1854 opførte en italiensk operatrup, med støtte fra den danske konge, en lang række af deres hjemlands mest populære operaer på Hofteateret i København. Det var operaer af Verdi, Donizetti, Bellini og Rossini, som danskerne dermed fik mulighed for at se for allerførste gang. Foredraget fortæller om den tids danske operaliv med situationen på Det Kongelige Teater, hvor Johan Ludvig Heiberg (1761-1860) foretrak vaudeviller og syngespil. Heiberg mente, at opera var en alt for følelsesladet oplevelse for det danske publikum. Meningerne var delte. H.C. Andersen kom både i Det Kgl. Teater og på Hofteatret, og gennem hans beskrivelser får vi et indtryk af den kulturelle strid, italienerne på Hofteatret havde sat i gang, og som fik vidtrækkende følger for det københavnske kulturliv.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 06-09-2017, kl. 10:00

Ugedag Onsdag
Holdnr20000
Adresse Slagelse Bibliotek
Stenstuegade 3
4200 Slagelse
LokaleStore Sal
Holdtimer7
Antal mødegange7
AfdelingAOF Sydvest Sjælland

Kursusdage

06-09-2017 Onsdag 10:00  -  12:00
11-10-2017 Onsdag 10:00  -  12:00
15-11-2017 Onsdag 10:00  -  12:00
10-01-2018 Onsdag 10:00  -  12:00
07-02-2018 Onsdag 10:00  -  12:00
07-03-2018 Onsdag 10:00  -  12:00
25-04-2018 Onsdag 10:00  -  12:00

Faktaoplysning

Bemærk Incl. kaffe og småkager

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.