Viden, udvikling og samvær
Du får vist kurser fra hele Danmark.Vælg område
Vis underviser
Allan Skou Larsen
Venteliste

Bestig bjerget - Oplev historien og naturen fra "S

Ved spørgsmål ring til 86 81 21 00

Danmarkshistorie fra stenalder, vikingetid og middelalder udspillede sig på og nedenfor Sukkertoppen, skovbakken med højde på 108 meter over havet og 80 meter over det store daldalstrøg nedenfor. Højens materiale, kvarts, farver højen hvid efter intensiv græsning fra får, derfor navnet "Sukkertoppen". Navnet i 1700-tallet var "Den tippede Kol".

Nedenfor ses Danmarks smukkeste skovområder med Gudenåen og "Klosterkanalen", der løber ud i Mossø, alt sammen med et fantastisk dyreliv og geologiske landskabsdetaljer, skabt efter sidste istid.
For hvert øjekast kan der genskabes små og store historier: Kresten Hull, den forhenværende pelsjæger i Canada, kunne bruge etnoarkæologisk erfaring til at finde nogle af Danmarks ældste stenalderbopladser her på Mossøs strandkanter. Fund der gav grundlag for Søren H. Andersens moderne stenalderkronologi, som bruges i dag.

De vigtige munke- og nonneklostre, der her i midten af Jylland havde en afgørende magt i Danmark i Middelalderen, kunne ses fra Sukkertoppen: Voer Kloster, Vissingkloster og Øm Kloster.
I vikingetiden stod måske Harald Blåtand og holdt udkig ned over hans hustrus Toves lokale besiddelser, således som runestenen i den nærtliggende Sønder Vissing Kirke måske lader ane.
Skovfolket, "Skovlovringerne" har lavet træsko, hjul, trækul og glas i de store skovstrækninger. I de sidste århundreder har vandmøller, papir- og papproduktion, fiskeri og små landbrug på de sandede jorde været livsgrundlag for både virksomhedsejere og fattigfolk. På turen nedad fortælles der om områdets fattighus og skole.

Turen følger ruten fra Klostermølles P-plads ad skovvejen, stejlt opad til Sukkertoppen. Nedad mod Danmarks største indlandsdelta og gåtur langs med kanalen, som munke byggede for 800 år siden. Turen ender i Klostermølle, området hvor Voer Koster lå og en fabrik i nyere tid lavede træmasse og pap. Ruten er mellem 3 og 4 km. men er for de nogenlunde godt gående, idet stigningen til og fra "Sukkertoppen" er stejl og visse steder ikke helt skridsikker.

Efterfølgende kolonne-kørsel i egen bil de godt 5 km. til Det Lille Røgeri i Voervadsbro, hvor en frokostbuffet står klar, mest med fisk og skaldyr.

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 12-05-2019, kl. 11:00

Ugedag Søndag
Holdnr19-84102
Adresse Klostermølle
Klostermøllevej 48
8660 Skanderborg
LokaleP plads overfor indg
Holdtimer3
Antal mødegange1
AfdelingAOF Horsens-Hedensted

Kursusdage

12-05-2019 Søndag 11:00  -  12:45

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.