Viden, udvikling og samvær
Du får vist kurser fra hele Danmark.Vælg område
Vis underviser
Lars Johannsen
Ledige pladser

Senioruniv. - Populismens to ansigter

Ved spørgsmål ring til 86 81 21 00

Senioruniversitetet - for alle aldre.
Sted: JYSK Musikteater, den lille sal, Papirfabrikken 80
Pris for fire forelæsninger: Kr. 300
Pris for en enkelt forelæsning: Kr. 100
OBS! Ved tilmelding til ALLE 4 FORELÆSNINGER - gør blot opmærksom på det under "evt. kommentarer"

POPULISME
Populismens to ansigter: en verdensrejse
Lars Johannsen, Lektor, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet

Populisme bliver ofte anvendt som et negativt udtryk. Vi kender det fra den offentlige debat, hvor et populistisk forslag er urealistisk eller 'taler til den indre svinehund'. Der advares også ofte imod populisme. Populisme svækker demokratiet, må vi forstå. Nogle ser lige frem populisme som fascismens budbringer. Andre ser mere populisme som en reaktion på samfundsmæssige problemer: økonomisk udvikling, migration eller korruption, og at populismen i den forstand er en positiv kraft. En kraft, som giver stemme til nye bevægelser og 'genstarter' det politisk system.

Foredraget tager udgangspunkt i de to modsatrettede opfattelser og diskuterer hvad populisme egentligt er. Er det samme fænomen? Alle populistiske bevægelser argumenterer for, at være 'på folkets side' mod sociale, økonomiske eller politiske kræfter, der undertrykker, udnytter eller udbytter dem. Hvordan kan det, at være 'på folkets side' blive et demokratisk problem? Hvorfor ser vi populistiske ledere føre 'uansvarlig' politik?

Populisme er et globalt fænomen. Foredraget vil sammenligne populistiske bevægelser i en rejse verden rundt. Hvordan skal vi forstå Trump, Filippinernes Duterte, Evo Morales i Bolivia, Podemos i Spanien, Syriza i Grækenland, AFD i Tyskland, Ungarns Victor Orbán, den tidligere zambiske præsident Michael Sata og hele debatten om Sverigedemokraterne?

Mere om dette kursus

Priser og tilmelding


Kursusinformation

Start: 24-04-2019, kl. 15:00

Ugedag Onsdag
Holdnr19-12013
Adresse JYSK Musikteater
Papirfabrikken
8600 Silkeborg
LokaleLille sal
Holdtimer2
Antal mødegange1
AfdelingAOF Silkeborg Aftenskole

Kursusdage

24-04-2019 Onsdag 15:00  -  17:00

Faktaoplysning

Betalingsbetingelser


Tilføj til min kalender

Her har du mulighed for at føje dette arrangement til din kalender, f.eks. for at reservere datoen, også selv om du ikke har tilmeldt dig: Tryk på "tilføj til min kalender" Tryk på "åben knap" Lykkes det ikke, så tryk "gem" i stedet for "åbn" og importer fra din kalender.